• Klub tajných čitateľov - 2. stretnutie

          • Určite si spomínate na knižnú sériu z 90tych rokov Medzi nami dievčatami. Príbehy štyroch dvanásť ročných školáčok, ktoré boli najlepšie kamarátky, pričom boli každá iná. 

            Vo štvrtok sme sa s nimi zoznámili aj my v KLUBE TAJNÝCH ČITATELIEK.

                        Spoločne s nimi sme „zablúdili“ na  školský večierok, prežili hádky aj udobrovanie, a tak nazreli do tajomného sveta tínedžeriek,, kde ich každodenné radosti a starosti sú blízke aj našim čitateľkám.

                                                                                                                                           PaedDr. Ivana Urbaňáková

          • Obchodovanie s ľuďmi

          • Zvyšovanie povedomia žiakov je nevyhnutnou podmienkou prevencie obchodovania s ľuďmi  a je aktuálnou a potrebnou témou prevencie aj  v našej škole.

            Súčasťou tejto aktivity bolo sprostredkovať žiakom II. stupňa teoretické poznatky riadeným rozhovor a sledovaním dokumentárneho filmu  0800 800 818 – obchodovanie s ľuďmi.

            Povedali sme si, na čo si dávať pozor pred vycestovaním za prácou a tiež ako postupovať v prípade, keď sa dostanú do problémov.

                                                                                                                                                      Mgr. Edita Modlová

          • Karneval

          • Dňa 8.02.2024 sme na našej škole rozvíjali fantáziu  a talent v rámci karnevalového dňa. Naši žiaci vynikli nielen vo vytváraní originálnych masiek, ale aj v súťažiach plných smiechu a radosti. Tancovali sme, súťažili v najkreatívnejších kostýmoch a vytvorili sme spoločný svet smiechu a veselých chvíľ, ktorý nám dodá energiu na celý školský rok a upevní naše priateľské vzťahy.

                                                                                                Simonka Majerčáková, Evka Palušáková

          • Tajomstvá štruktúr

          • V druhý februárový týždeň sa najmladší žiaci našej školy vydali spolu za objavovaním sveta cez povrch vecí. So zatvorenými očami a vnímavými zmyslami vďaka lektorkám SNG v kaštieli Strážky  spoznávali štruktúry materiálov a experimentovali so vzormi. Využitím rôznorodosti povrchov materiálov  vytvorili umelecké dielo plné zmyslových skúseností.

                                                                                                                                                     Bc. Semivánová Anna

          • Cvičenie v prírode, sezónne činnosti

          • Posledný januárový deň naši žiaci vymenili topánky za korčule a spolu s pani učiteľkami navštívili ľadovú plochu hokejbalovej haly v našom meste. Nielen deťom, ale aj pani učiteľkám sa korčuľovanie veľmi páčilo. Nikomu nevadili občasné pády a prežili spolu príjemné predpoludnie plné pohybu, smiechu a zábavy. Naši kamaráti z Ľubice prežili tento krásny deň na futbalovom ihrisku. Ako sa nám všetkým darilo, si pozrite na fotografiách.

            Ak to bude možné, radi si takúto peknú a zdraviu prospešnú akciu opäť zopakujeme. 

                                                                                                                      Mgr. Lenka Martvoňová

          • Spoločne na lyžiach

          • Aj v tomto školskom roku sa nám poradilo v dňoch od 29. januára do 02. februára 2024 zorganizovať lyžiarsky výcvik v Monkovej doline. Podmienky pre lyžovanie boli veľmi dobré, preto sa žiaci pod vedením  skúseného inštruktora naučili lyžovať v pomerne krátkom čase. Žiaci sa okrem nácviku lyžiarskych schopností zdokonaľovali aj v zásadách správneho stravovania, správania v reštaurácií a bezpečnosti pri cestovaní.

            Veríme, že tento týždeň strávený na lyžiach v žiakoch zanechá najkrajšie spomienky na školu. A ktovie, možno sa niekedy v budúcnosti stretneme s niektorým z týchto lyžiarov začiatočníkov aj v inom lyžiarskom stredisku.

                                                                                                              Mgr. Eva Dragošeková, Mgr. Miroslava Černáková

          • Dobrá práca sa vypláca

          • Dobrá práca sa vypláca! A naozaj sa vyplatila...v utorok 30. januára sme za odmenu navštívili kino Iskra v Kežmarku. Všetci, ktorí si to zaslúžili a mali vzorné správanie, dochádzku a výchovno-vzdelávacie výsledky boli odmenení účasťou na rozprávke Yuku a himalájsky kvet. Filmové predstavenie si deti užili a strávili veľmi príjemné dopoludnie.                                                                                       

                                                                                                                                                         Mgr. Andrea Krauszová

          • Prvé vety - šlabikár na mieru - aj takúto podobu môže mať čítanie

          • Modelovanie prvých viet pomocou vizuálnej opory. V hlavnej úlohe: náš Mirko 😊

                                                                                                                                               PaedDr. Ivana Urbaňáková

          • Aj na duši záleží

          • Po mesiaci sme opäť v rámci intervenčných aktivít privítali na našej škole pani Mgr. Magyarovú z CPP  Kežmarok . Žiakom I a II. stupňa priblížila problematiku duševného zdravia . Najskôr   porozprávala , čo je duševné ochorenie, ako hovoriť s človekom, ktorý zažíva duševnú nepohodu,  ako sa starať o duševné zdravie, ale aj to, na koho sa v prípade núdze obrátiť.

            Nezabúdajme, že duševné poruchy a problémy duševného zdravia postihujú najviac deti a mladých ľudí. Preto je dôležité o tejto problematike rozprávať.

                                                                                                                                                          Bc. Anna Semivánová

          • Zahájenie projektu Klenoty Spiša

          • V pondelok 15. januára sme zahájili náš projekt “Klenoty Spiša”. Projekt je realizovaný s finančnou podporou OZ Zlatá rybka, je zameraný na výrobu keramických úžitkových objektov a výtvarných diel k 13. ročníku vernisáže a aukcie. V prvej etape žiaci mali možnosť spolu s jedným z dvoch výtvarníkov projektu Vladom Krauszom pripravovať farebné podklady obrazov na tento projekt.

                                                                                                                                                     Mgr. Andrea Krauszová

          • Rozprávame príbeh

          • Už dvojročné deti hovoria o tom, čo sa deje tu a teraz. Neskôr už začínajú rozprávať aj o udalostiach, ktoré sa stali v nedávnej minulosti, a o takých, ktoré sa ešte odohrajú. A práve schopnosť dieťaťa orientovať sa v čase je jedným z predpokladov vzniku rozprávačských schopností. 

            Aj na hodinách rozvíjania komunikačných schopností pomáhame deťom osvojovať si a zlepšovať schopnosť tvoriť príbehy v rámci hrových aktivít. 

            Napokon deti, ktoré majú dobré naratívne schopnosti, dosahujú lepšie výsledky aj pri čítaní s porozumením.

                                                                                                                                                 PaedDr. Ivana Urbaňáková

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Termín prázdnin: 23. december 2023 - 7. január 2024

            Začiatok vyučovania po prázdninách: 8. január 2024 (pondelok)

          • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

          • RIADITEĽSTVO ŠPECIÁLNEJ ZÁKLADNEJ ŠKOLY

            NA ZÁKLADE ODPORÚČANÍ RÚVZ V POPRADE A RÚŠS V PREŠOVE,

            Z DôVODU ZHORŠOVANIA EPIDEMIOLOGICKEJ SITUÁCIE

            PRERUŠUJE VYUČOVANIE V DŇOCH  21.12. - 22.12.2023.

          • Vianočné pečenie medovníkov

          • Vianoce sú čas zastavenia, ticha a lásky. Čas, keď sa hluk, ruch, nepokoj a nervozita menia na príjemné ticho. Sú to sviatky pohody a kľudu, ale tiež slávnosti oplývajúcej tajuplnou tradíciou. Aj  my sme si pripomenuli  dávnu tradíciu Vianoc – zdobenie medovníkov. Žiaci ozdobovali medovníky citrónovou polevou. Počúvali  vianočné koledy, vyrábali medovníky s veľkou láskou a vložili do nich kus svojho srdiečka, lebo vedeli, že ich podarujú svojim najbližším. A tak sme sa všetci tešili na prichádzajúce Vianoce.                                                                                                                                                                                                            Mgr. Patrícia Buchtová

          • STOP DROGÁM

          • V rámci koordinátora prevencie drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov sme dňa 08.12.2023 privítali na našej škole opäť pani Mgr. Maďarovú z CPP Kežmarok v rámci besedy zameranej na prevenciu. Mladí ľudia chcú vyskúšať všetko, pričom dôsledky sú pre nich až druhoradé. Nevedomosť a neinformovanosť o drogách môžu viesť k závislosti, čo je cesta, z ktorej sa dá už ťažko vrátiť späť. Intervenčné aktivity boli zamerané hlavne na prevenciu drogových závislosti, lebo len informovaním a diskutovaním o tomto probléme vieme predísť neželanému správaniu u mladých ľudí.                                                                                                                                                                                                                                                  Mgr. Edita Modlová

          • Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím

          • Tretí december je pripomienkou ťažkostí, ktorým čelia postihnutí, s akými problémami sa hendikepovaní ľudia stretávajú a v čom môžeme ich životu prospieť aj my. Bežné denné aktivity, ktoré musia prekonávať ľudia s rôznym postihnutím, si žiaci vyskúšali na vlastnej koži. Snažili sa identifikovať slová na základe zníženej počuteľnosti a odčítaním z pier. Využívali sa základné znaky posunkovej reči. Vyskúšali si i úskalia nevidiacich. Pohybovať sa so zaviazanými očami. Uhádnuť, koho majú pri sebe bolo pre mnohých tiež náročné. Podpísať sa ústami alebo nohou so zavretými očami. Namiesto podpisov sa však na plagáte objavovali skôr nečitateľné „hieroglify“.

            Všetci majú plné právo na dôstojný a nezávislý život, pocit potrebnosti, pozornosti a uspokojenia. Prajem teda všetkým, aby sa každý deň stretávali s prejavmi ochoty a pomoci, aby ľudí s dobrým a veľkým srdcom pribúdalo a aby pocit šťastia, pohody a lásky sprevádzal úsmev, dobrá nálada, pevné zdravie a vzájomné porozumenie.

                                                                                                                                  Mgr. Edita Modlová

          • Spolupráca v tíme

          • Spolupráca v tíme” - takúto tému sme si zvolili ako program aktualizačného vzdelávania v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. V utorok 28. novembra navštívila našu školu pani lektorka Mgr. Mária Baltesová z Nadácie pre deti Slovenska. Ako účastníci vzdelávania sme si osvojili princípy efektívnej spolupráce, zadefinovali sme si zodpovednosť jednotlivých aktérov vzdelávacieho procesu. Na praktických príkladoch sme si vyskúšali neodmysliteľnú úlohu každého z nás. Pomenovali sme kompetencie a zodpovednosť asistentov, učiteľov a ostatných členov školského tímu. Nezabudli sme ani na špecifikovanie aktérov vzdelávania širšej komunity školy - zriaďovateľ, rodičia, priatelia školy a nastavenie vzájomnej spolupráce pri podpore rozmanitosti.

                                                                                                                                                   Mgr. Andrea Krauszová

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám. Zámerom bolo zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o zdravom životnom štýle. Triedni učitelia viedli so žiakmi besedy. Na hodinách TSV, ZRT - cvičenie na fit loptách, joga a pod. Zaujímavé aktivity absolvovali žiaci aj  pod vedením koordinátorky Slávky Varšovej zo vzdelávacieho centra Pôjd v Spišskej Belej. Ďalšie aktivity boli spojené s tvorbou plagátov, projektov prirodzenou hravou formou, ktorá rozvíja nielen estetické a výtvarné cítenie žiakov, ale tematicky sa podieľa na formovaní protidrogových postojov. Najlepšie práce sme spolu so žiakmi umiestnili  na chodbe v priestoroch  školy. Boli zaujímavou prezentáciou aktivít v tejto oblasti aj pre ostatných.

            V uvedených aktivitách žiaci prejavili dostatočné vedomosti o negatívnych účinkoch drog na človeka, tak ako aj negatívneho dopadu na spoločnosť. Veríme, že si z uvedených aktivít odniesli cenné informácie, ktoré im pomôžu na ceste životom.

                                                                                                                                                                Mgr. Edita Modlová

             

          • S nástrahami dospievania si poradím

          • Dňa 23.11.2023 našu školu v rámci intervenčných aktivít opäť navštívila pani  Mgr. Magyarová z CPP Kežmarok. Aktivity „S nástrahami dospievania si poradím“ sa zúčastnili žiaci tried V.A, VI.A, VII.A a IX.A. 

                  Cieľom aktivity bolo prispieť k výchove osobnosti dievčaťa a chlapca, aby chápali odlišnosti opačného pohlavia a boli schopní s nimi vytvoriť optimálne medziľudské vzťahy. Vieme, že obdobie dospievania je plné psychických i fyzických zmien a je pre deti častokrát náročné, preto sme vďační pani Mgr. Magyarovej, že našim žiakom priniesla opäť množstvo prínosných informácií pre ich život.

                                                                                                                                                  Bc. Simona Pňakovičová

          • Hrabanie lístia v parku Kaštieľa v Strážkach

          • Jeseň - krásne farebné ročné obdobie nám každý rok pripraví veľa práce a my sme vždy ochotní a pripravení pomôcť a ochraňovať krásnu záhradu. Pracovníci nám pripravili potrebné záhradné náradie a vymedzili nám úsek záhrady na ktorom sme pracovali. Po krátkom usmernení a rozdelení úloh sme sa s radosťou pustili do práce. Po zhrabaní lístia, sme ho naložili na traktor a následne pracovník lístie vyviezol do kompostoviska.

            Touto aktivitou žiaci získavali zručnosti v oblasti starostlivosti o svoje okolie, zdokonaľovali si zručnosti práce so záhradným náradím, učili sa pracovať v kolektíve a taktiež sa učili rozoznávať druhy stromov.

                                                                                                                                                       Mgr. Eva Dragošeková

             

    • Kontakty

      • Špeciálna základná škola
      • +421 052 45 914 90 +421 052 78 964 15 +421 907 942 256
      • Zimná 21 059 01 Spišská Belá Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje